Elromlott az autója?
Szervizt keres?
Segítünk választani!

téli/nyári átvizsgálás

TÉLI ÁTVIZSGÁLÁS

A téli időszakra történő felkészítés során indokolt a fagyálló ablakmosó folyadék feltöltése, a hűtőfolyadék fagyáspontjának ellenőrzése. Mivel a hűtőfolyadék a motorban és a hűtőben egyaránt megtalálható, ezért nagy kárt tud okozni, amennyiben megfagy. Hóban és vizes úton fontos, hogy jól és főleg egyformán fogjanak fékjeink. Ennek megállapítására fékmérésre van szükség. Az átvizsgálás általában érinti a téli gumikat. Amennyiben a már meglévő, tavalyi évről áthozott gumikról van szó, annak szerkezetét, felületét, bordázatát ellenőrizni kell. Ezen kívül célszerű bekenni szilikon bázisú ápolószerrel a nyíló és szigetelő elemeket a járművön.

Az átvizsgálás alkalmával ellenőrizni kell a lengéscsillapítók, az első és hátsó fékek állapotát, az izzók illetve fényszórók beállítását, az ékszíjak megfelelőségét, a folyadékszinteket, a kormánymű, és a futómű állapotát, a kipufogórendszert, az akkumulátor töltöttségét, és a töltőrendszer állapotát, az alváz és a karosszéria korrodálódását, illetve a láthatósági eszközök állapotát.

NYÁRI ÁTVIZSGÁLÁS

A téli időszakban az időjárási viszonyokból adódóan a jármű nagyobb igénybevételnek van kitéve. Az átvizsgálás általában érinti a nyári gumikat. Amennyiben a már meglévő, tavalyi évről áthozott gumikról van szó, annak szerkezetét, felületét, bordázatát ellenőrizni kell. Érdemes a téli, fagyálló ablakmosó folyadékot nyári, nagy bogáreltávolító hatásúra cserélni, illetve az ablaktörlők téli fagykárosodását ellenőrizni a tökéletes kilátás érdekében. Indokolt esetben a lapátokat cserélni kell.

Az átvizsgálás alkalmával ellenőrizni kell a lengéscsillapítók, az első és hátsó fékek állapotát, az izzók illetve fényszórók beállítását, az ékszíjak megfelelőségét, a folyadékszinteket, a kormánymű, és a futómű állapotát, a kipufogórendszert, az akkumulátor töltöttségét, és a töltőrendszer állapotát, az alváz és a karosszéria korrodálódását, illetve a láthatósági eszközök állapotát. Amennyiben klímával felszerelt a jármű, érdemes átvizsgáltatni, szellőző rendszerét kitisztíttatni, fertőtleníteni, utastér szűrőjét cserélni.

×
×