Elromlott az autója?
Szervizt keres?
Segítünk választani!

kisszerviz

A kisszerviz szerviztől függően több szerviztevékenység csomagját jelenti, amely a legtöbb esetben az olajcserét, a szűrők cseréjét (olaj, levegő, pollen, üzemanyag) és általános átvizsgálást tartalmaz. A pontos szerviztevékenységek megismeréséhez célszerű az adott szerviz ajánlatát részleteiben áttekinteni. Az olajcsere, illetve olajszűrő cseréjéről az olajcsere pontban, míg az általános átvizsgálásról az állapotfelmérés pontban található bővebb információ.

A kisszerviz részét képező további szerviztevékenységek közül kiemelendő a levegő, illetve az üzemanyagszűrő cseréjének szükségessége. A levegőszűrő, vagy légszűrő megakadályozza, hogy a motorba szennyeződés (pl. por) kerüljön. Idővel a szűrő a szennyeződésektől eltömődik, és elzárja a motor működéséhez szükséges levegő útját. Az eltömődött levegőszűrő teljesítménycsökkenést, és fogyasztásemelkedést okozhat. A levegőszűrőt általános ajánlások szerint minden második olajcsere alkalmával szükséges kicserélni, de igénybevételtől függően (pl. gyakori földúton való használat) célszerű lehet minden olajcsere alkalmával elvégeztetni a cserét.

Az üzemanyagszűrő feladata, hogy az üzemanyagban lévő szennyeződések (por, rozsda, szerves anyagok, törmelék, víz) motortérbe kerülését megakadályozza. A csereperiódus jellemzően 60 ezer km, de az üzemanyagtank állapota és a tankolt üzemanyag minősége lerövidítheti azt.

A pollenszűrő, vagy utastérszűrő megvédi az utasokat a kinti levegőben lévő szmogtól, virágpollentől és portól. Az eltömődött utastérszűrő első jele, hogy az ablakok indokolatlanul párásodnak. Egyes típusokban aktív szenes betét is található, amely a kellemetlen szagokat is megszűri. A pollenszűrőt jellemzően olajcsere, vagy a levegőszűrő cseréje alkalmával célszerű kicserélni, de annak nagyobb időközönként történő végrehajtása sem okoz egyéb funkcionális meghibásodást.

×
×